Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Mit tegyünk a betöréses lopások elkerülése érdekébe?

2017.10.28

bet6.jpg

A személyi tulajdon védelme elsősorban a tulajdonosra tartozik, ezért az ingatlanok és ingóságok biztonságáról mindenkinek saját magának kell gondoskodnia. A bűncselekmények minél hatékonyabb megelőzése érdekében folyamatosan elemezzük a Vas megyében elkövetett lakásbetöréseket és megvizsgáljuk, mely okok, illetve körülmények segítették elő ezek bekövetkezését.

Az elvégzett értékelés alapján általánosságban az alábbi tapasztalatok és ezek alapján a következő bűnmegelőzési ajánlások fogalmazhatóak meg.

A jogsértéseket olyan időszakban követik el, amikor senki sem tartózkodik az ingatlanban, vagy az teljesen lakatlan.

§ Amikor hosszabb időre hagyják el otthonukat, kérjék meg rokonukat, ismerősüket, hogy rendszeresen ürítse a postaládát! Ha kulcsot is tudnak neki adni, jó, ha naponta változtat a redőnyök állásán. 
§ Érdemes beszerezni programozható villanykapcsolót. A különféle időpontokban felkapcsolódó lámpa azt a benyomást kelti, hogy valaki otthon tartózkodik.
§ Tájékoztassák szomszédjukat, hogy mennyi időre utaznak el! Kérjék meg, hogy figyeljen a lakásra, házra! 
§ Közösségi oldalon semmiképpen sem ajánlatos közzétenni az utazást.
§ Lakatlan ingatlanban ne hagyjanak értéket! 
§ Ha a településen működik polgárőrség, célszerű velük felvenni a kapcsolatot. A polgárőrök rendszeresen bűnmegelőzési jellegű járőrszolgálatot folytatnak, és ezzel a vagyonbiztonság fokozásában jelentős szerepet töltenek be.

Az elkövető meg sem kísérel bejutni az ingatlan lakott részébe, célja kifejezetten a - jellemzően - melléképületekben tárolt dolgok (kerékpár, szerszámgépek) eltulajdonítása lehet.

§ A garázs és a melléképületek ajtaját is mindig zárják be! Ezek esetében is meg kell teremteni a mechanikai biztonság minimális követelményeit. Ha van az építményen ablak, célszerű azt ráccsal ellátni. Az ajtót ajánlott biztonsági zárral, valamint komolyabb lakattal bezárni.
§ Amennyiben a szerszámtároló egyszerűbb építmény, nem szabad benne értékesebb szerszámokat és kisgépeket tartani.

Az elkövetők jellemzően olyan nyílászárókat választanak a behatoláshoz, amelyek - az utcáról, illetve a szomszédok által - kevésbé látható helyen kerültek kiépítésre, továbbá nem rendelkeznek védelemmel, megerősítéssel.

§ Célszerű, hogy a lakás bejárati ajtaja legyen több ponton záródó, korszerű zárral felszerelve. Az ajtó anyaga legyen masszív, fém, vagy tömör fa. Fontos, hogy a hátsó ajtók, garázsajtók is kellő védelemmel rendelkezzenek. Használjanak hevederzárat!
§ Az ablakokat is megfelelő zárral kell ellátni. Az üvegre lehet úgynevezett „betörésgátló" fóliát ragasztani. A nyitva, vagy bukóra hagyott ablak vonzza a betörőket és a szúnyogháló sem véd meg a „hívatlan vendégektől". Ha elmennek otthonról, minden esetben be kell zárni az ablakokat is. 
§ Az elkövetők nagyon gyakran az ablakot betörve, benyomva jutnak be a lakásba, illetve a házba, ezért ajánlott az ingatlan könnyen elérhető ablakait ráccsal ellátni. Célszerű a pince, vagy a garázs, illetve a lakótér közötti átjáróba is magasabb biztonsági követelményeknek megfelelő ajtót szereltetni.

A támadott ingatlanok nem rendelkeznek védelmi rendszerrel, vagy a meglévő működése nem megbízható.

§ Anyagi lehetőségeikhez mérten, a mechanikai védelem kiegészítésként alkalmazzanak elektronikai rendszert is! Ezek a technológiák (hang- és fényjelző készülék, távriasztás) ugyan nem minden esetben védenek meg a betöréstől, de a külvilág számára jelzik, hogy illetéktelenek jogtalanul akarnak behatolni az otthonukba. 
§ Érdemes biztonságtechnikai szakember tanácsát kikérni, aki az adott ingatlan állapotát, helyzetét figyelembe véve tud tanácsot adni.
§ Ügyeljenek a meglévő elektronikai védelmi rendszer karbantartására!
§ Célszerű szúrós, tüskés növényeket telepíteni a kerítés mellé. A kerítés maradjon átlátható, hogy illetéktelenek ne tudjanak feltűnés nélkül mozogni a kertben!

Az értékek tárolására nem áll rendelkezésre megfelelő eszköz.

§ Ne tartsanak otthon értéket, illetve nagyobb mennyiségű készpénzt! Amennyiben mégis, az ékszereket, nagyobb összegű készpénzt célszerű falba szerelt, biztonsági, illetve számzárral ellátott lemezszekrényben tárolni.

A bűncselekmények többsége megelőzhető, ezért kérjük, fogadják meg bűnmegelőzési tanácsainkat és ajánlásainkat közvetítsék rokonaiknak és ismerőseiknek is!