Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Közbiztonság közügy

biztonsag.jpg

Közbiztonsági közügy, olyan állítás ez, amelynek igazságát az élet bizonyítja nap mint nap. És éppen mert nincs ember ebben az országban akit a közbiztonság helyzete nem érint, össztársadalmi gondról beszélünk. Ha egy probléma össztársadalmi, a megoldásnak is annak kell lennie…. 

A bűnözés azt fenyegeti, aki ami embereknek a legdrágább, szeretteiket, saját életünket, egészségünket, féltett értékeinket, biztonságunkat. Tudjuk, hogy a bűnözés a társadalom betegsége. Soha nem szüntethető meg, sőt újabb és újabb formái jelennek meg, újabb és újabb veszélyeket hordozva magunkban. 

A bűnt ott lehet megelőzi, ahol megvalósul és azok előzhetik meg, akiket fenyeget. Mindannyiunk bármelyik pillanatban bármely bűncselekménynek, bűnözőnek lehetünk sértettjei, áldozatai. Tehát megelőzni mindannyiunk közös érdeke, sőt talán erkölcsi kötelezettsége is. 

Erre szervezet szerűen akkor van a legnagyobb esély, ha – az utóbbi időben elterjedt technikai megoldások mellett- jobban kiaknázzuk a legalapvetőbb emberi kapcsolat rendszert a „SZOMSZÉDSÁGOT” . 

Az is közismert, hogy a történelem viharában egy-egy lakóközösségben élő „jó szomszédok” egymást segítése sok nehézségen lendítette át, vagy éppen mentett meg családokat. 

A két gondolat „a bűnmegelőzés szükségességek és a közösség felelősség” összekapcsolása bármilyen természetesnek tűnik is, nem történt meg igazán a bűnmegelőzés történetében.